logo
Openingstijden
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag 13:00 - 17:00 uur
zaterdag en zondag 13:00 - 16:00 uur

Soort van de maand

Wat staat er in maart centraal?
Lees verder >>>


foto: Mellany Goosselink

logo
Openingstijden
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag 13:00 - 17:00 uur
zaterdag en zondag 13:00 - 16:00 uur
Dinosauriërs
Heel 2020 staat bij De Koppel in het teken van de dinosauriërs. Een tot de verbeelding sprekende groep dieren, die zo’n 65 miljoen jaar geleden bijna volledig uitstierf. De oorzaak was waarschijnlijk een enorme meteorietinslag, die de aarde in een wolk stof hulde. Hierdoor kregen planten geen zonlicht meer, hadden de planteneters geen voedsel meer en waren uiteindelijk ook de vleeseters aan de beurt.
Toch heeft een aantal dinosauriërs het overleefd, namelijk de vliegende soorten, nu de vogels! Als soort van de maand schenken we in 2020 aandacht aan een 12-tal van die oersoorten. Dit kunnen ook planten zijn, zoals varens!

Maart - Appelvink
Terwijl je in het park loopt klinkt er vanuit de esdoorns een tik. Het lijkt op een fragment van het roepje van de Roodborst (dat vergeleken wordt met “tegen het raam tikken”) maar dan explosiever. Bij het lokaliseren van de bron van dit geluid stuit je op ’n prachtig gekleurde vinkachtige die zich tegoed doet aan zaden die hij uit “esdoornhelikopters” peutert: de Appelvink (Coccothraustes coccothraustes).

Naast de bijzondere combinatie van goudkleuren met zwart, bruin en wit valt de flinke snavel op. Daarmee is deze grotere broer van de “gewone” Vink in staat om harde pitten te kraken. Gedurende de winter bestaat er een verhoogde kans dat je deze niet-alledaagse vogel tegenkomt. Sterker nog: je hoeft er mogelijk niet eens het huis voor uit! Juist nu houden ze zich meer op in bebouwde gebieden en kun je ‘m met het nodige geluk in eigen tuin verwelkomen.

Anders dan je misschien zou verwachten behoren appels niet tot zijn dieet. Naast de vruchten van de Veldesdoorn (tevens bekend als “Spaanse Aak”) snoept hij van onder andere meidoornbessen. Deze worden ook wel “Haagappels” genoemd en daarmee is zijn Nederlandse naam verklaard. Het is de Appelvink echter niet om het vruchtvlees te doen maar om de pitten. Daarom is de Duitse naam, Kernbeißer (“Kernbijter”), eigenlijk logischer.

Bij een volgende ontmoeting weet je dus dat er een bijzondere vogel schuilgaat achter het geluidje dat klinkt als een kiezelsteentje tegen glas.

Appelvink gezien? Waarnemingen van deze en alle andere soorten kunnen worden doorgegeven via https://waarneming.nl/.
De “soort van de maand” is een vaste rubriek  op http://dekoppel.com/ en http://floraenfaunahardenberg.nl/.
 
Foto: Mellany Goosselink
Tekst: Julian Overweg