logo
Openingstijden
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag 13:00 - 17:00 uur
zaterdag en zondag 13:00 - 16:00 uur

Soort van de maand

Wat staat er in januari centraal?
Lees verder >>>


foto: Ron Goosselink

logo
Openingstijden
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag 13:00 - 17:00 uur
zaterdag en zondag 13:00 - 16:00 uur
Dinosauriërs
Heel 2020 staat bij De Koppel in het teken van de dinosauriërs. Een tot de verbeelding sprekende groep dieren, die zo’n 65 miljoen jaar geleden bijna volledig uitstierf. De oorzaak was waarschijnlijk een enorme meteorietinslag, die de aarde in een wolk stof hulde. Hierdoor kregen planten geen zonlicht meer, hadden de planteneters geen voedsel meer en waren uiteindelijk ook de vleeseters aan de beurt.
Toch heeft een aantal dinosauriërs het overleefd, namelijk de vliegende soorten, nu de vogels! Als soort van de maand schenken we in 2020 aandacht aan een 12-tal van die oersoorten. Dit kunnen ook planten zijn, zoals varens!

Januari – kleine zwaan

Kleine zwanen broeden in het gebied rond de Noordpool; op de arctische toendra's langs de Barentszzee en verder naar het oosten. Om te overwinteren, trekken ze in zuidwestelijke richting van hun broedgebied naar Noordwest-Europa. Tussenstops maken ze in de Baltische landen en Denemarken. Ze overwinteren in Groot-Brittannië, Denemarken, Duitsland en Nederland. Driekwart van de wereldpopulatie bevindt zich 's winters in Nederland. Kleine zwanen arriveren vanaf oktober in ons land en verlaten het in februari of maart, tegenwoordig steeds vaker al in december-januari.
De wereldpopulatie wordt geschat op hooguit 15.000 vogels, waarvan er de laatste jaren maximaal 10.000 in Nederland overwinteren, vooral op graslanden en akkers.
De eetlust van de zwanen is enorm. Om een idee te krijgen: 2 zwanen eten net zoveel als 1 koe aan gras, een koe eet per dag tussen de 30 en 50 kg gras.
Op de foto de kleine zwaan (voorgrond). Ze hebben minder geel aan de snavel dan de wilde zwaan. Op de achtergrond de wilde zwaan met de volledige, puntige, gele vlek. De snavel is de makkelijkste herkenning, maar als je ze bij elkaar ziet, is de wilde flink groter dan de kleine zwaan.
 

foto: Ron Goosselink