Leerlingen uit het voortgezet onderwijs en MBO kruipen in de huid van een adviesbureau en werken samen met professionele opdrachtgevers uit de regio. Buitenschools leren en werken aan levensechte opdrachten. Doet jouw klas of school ook mee?
Adviseurs van de Toekomst geeft jongeren de kans om mee te denken en praten over de maatschappij, van nu en morgen. Bij Adviseurs van de Toekomst werkt een klas aan een echte opdracht van een externe opdrachtgever, verbonden aan Ruimte voor de Vecht.
Iedere klas die meedoet, vormt een eigen adviesbureau en gaat op een projectmatige manier aan de slag. Gedurende het traject zijn er verschillende contactmomenten tussen het adviesbureau en de opdrachtgever. Leerlingen doen onderzoek, verzamelen en verwerken informatie, vormen een eigen visie en mening, dragen oplossingen aan voor het vraagstuk, werken tijdens het proces aan verschillende competenties en presenteren uiteindelijk hun advies tijdens een gezamenlijk eindevenement. Zo worden leerlingen gestimuleerd om 21e-eeuwse vaardigheden verder te ontwikkelen: samenwerken, probleemoplossend vermogen, creativiteit, kritisch denken en professioneel communiceren. Ook biedt het een waardevolle invulling voor loopbaanoriëntatie, doordat jongeren in de praktijk aan de slag gaan en meekijken in een organisatie.
Door klimaatverandering gaat het gaat in de toekomst vaker en harder regenen. Nieuwe meanders en nevengeulen in de Vecht zorgen ervoor dat al dat extra water veilig afgevoerd kan worden. Zo houden we droge voeten in het Vechtdal. Tegelijkertijd biedt dit kansen voor een mooi groen Vechtdal, waar je goed kan wonen, werken en recreëren. Voor de partners van de netwerkorganisatie Ruimte voor de Vecht gaan jongeren uit Zwolle, Dalfsen, Ommen en Hardenberg aan de slag met vraagstukken als ‘Pas de verschillende mogelijkheden om een rivier meer ruimte te geven toe op de Vecht’, ‘Ontwerp een dijk in stedelijk gebied met meer functies dan alleen het tegenhouden van water’ of ‘Hoe kunnen toerisme en natuur elkaar versterken in het Vechtdal?’
Bekijk hier de video over het project.