In 1992 kwamen in Rio de Janeiro de regeringsleiders van 178 landen bijeen. Op deze conferentie van de Verenigde Naties over Milieu en Ontwikkeling kwamen zij een actieplan overeen, om tot een wereldwijde duurzame ontwikkeling te komen. Vooral gemeenten en lokale organisaties kregen hierin een belangrijke rol toebedeeld. Het actieplan werd
“Lokale Agenda 21” genoemd.
In Hardenberg bestond in die tijd het “Platform Natuur en Milieu Hardenberg/ Gramsbergen”. Hierin waren elf natuurorganisaties vertegenwoordigd. De stuurgroep van dit platform presenteerde in 1997 een plan: een vertaling van Lokale Agenda 21 voor de gemeente Hardenberg. Dit resulteerde uiteindelijk in de realisatie van het natuuractiviteitencentrum De Koppel. Nadat het centrum in oktober 2000 haar deuren opende, is het platform Natuur en Milieu opgegaan in de Stichtingsraad. In 2009 is de Stichtingsraad omgedoopt tot Groen Overlegplatform (GOP).
Als u De Koppel nadert, valt u vast en zeker de bijzondere architectuur op. De afgeknotte scheve kegel op het sedumdak, een muur van slooppuin, de grote glazen voorpui en serre.
Het gebouw is bovendien zo ontworpen dat weinig energieverlies optreedt en dat de zon het gebouw kan verwarmen. Over de keuze van de materialen is nagedacht; ze belasten het milieu zo min mogelijk. Het sedumdak isoleert en houdt water vast. Op het gebouw liggen PV panelen. Klik hier voor meer duurzaamheidsaspecten.
Interessant is ook de ligging van De Koppel. De Koppel is gebouwd op een plek die letterlijk en figuurlijk een kruispunt vormt tussen wonen, werken, recreëren en natuur.
De naam ‘De Koppel’ heeft betrekking op een oude veldnaam van het gebied waar De Koppel is gesitueerd.
In het gebouw vindt u enkele expositieruimtes, de natuurontdekhoek, mediatheek, Koppelserre voor koffie, thee, fris en lekkers en twee vergaderruimtes met audiovisuele voorzieningen (kunnen worden gehuurd).