logo
Openingstijden
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag 13:00 - 17:00 uur
zaterdag en zondag 13:00 - 16:00 uur

Soort van de maand

Wat staat er in mei centraal?
Lees verder >>>


foto: Ron Goosselink

logo
Openingstijden
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag 13:00 - 17:00 uur
zaterdag en zondag 13:00 - 16:00 uur
Dinosauriërs
Heel 2020 staat bij De Koppel in het teken van de dinosauriërs. Een tot de verbeelding sprekende groep dieren, die zo’n 65 miljoen jaar geleden bijna volledig uitstierf. De oorzaak was waarschijnlijk een enorme meteorietinslag, die de aarde in een wolk stof hulde. Hierdoor kregen planten geen zonlicht meer, hadden de planteneters geen voedsel meer en waren uiteindelijk ook de vleeseters aan de beurt.
Toch heeft een aantal dinosauriërs het overleefd, namelijk de vliegende soorten, nu de vogels! Als soort van de maand schenken we in 2020 aandacht aan een 12-tal van die oersoorten. Dit kunnen ook planten zijn, zoals varens!

Mei - de neushoornkever

De neushoornkever (Oryctes nasicornis) is een kever uit de familie bladsprietkevers (Scarabaeidae). De neushoornkever dankt zijn naam aan de relatief grote, hoornachtige stekel op de kop van de mannetjes. Deze verharde 'hoorn' wordt gebruikt om concurrenten omver te duwen en dient niet ter verdediging. Het gedeelte waar de hoorn aan zit, kan naar voren en naar achteren gekanteld worden; flink flexibel dus.

De neushoornkever komt voor in België en Nederland, maar is hier niet algemeen. Met een totale lichaamslengte van ongeveer 4 centimeter is de neushoornkever de grootste Europese soort. Composthopen vormen een goede leefomgeving voor de larven, waarbij ze gebruik maken van de warmte die vrijkomt door broei. Daarnaast is de larve te vinden in andere hopen plantaardig organisch materiaal, zoals rottend zaagmeel, snoeihout en strobalen.  Zonder deze warmtebron kan de neushoornkever strenge winters niet overleven.

De volwassen kever neemt weinig voedsel op en likt hooguit van het sap van bomen en rottend fruit. Volwassen kevers hebben al hun energie als larve bij elkaar gegeten en richten zich voornamelijk op de voortplanting.
Natuurlijke vijanden van de larve zijn verschillende op insectenlarven gespecialiseerde insecteneters, zoals vogels, mollen en ongewervelden. Ook een groot gevaar vormen de dolkwespen. De vrouwtjes sporen de larve op, steken hun legbuis erin en zetten een eitje af. De larve van de wesp eet vervolgens de larve van de kever van binnenuit op.

De volwassen neushoornkever leeft slechts kort en heeft geen gespecialiseerde vijanden. Voorbeelden van predatoren zijn vogels, die het gepantserde lichaam stukslaan en de vloeibare inhoud eten.

Foto: Ron Goosselink