logo
Openingstijden
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag 13:00 - 17:00 uur
zaterdag en zondag 13:00 - 16:00 uur

Soort van de maand

Wat staat er in april centraal?
Lees verder >>>


foto: Ron Goosselink

logo
Openingstijden
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag 13:00 - 17:00 uur
zaterdag en zondag 13:00 - 16:00 uur

Vogels

Gedurende 2021 wordt er elke maand een vogelsoort uit de gemeente Hardenberg in het zonnetje gezet. Op deze website en op floraenfaunahardenberg.nl (van IVN Hardenberg-Gramsbergen) wordt deze dan vermeld.  

Het Soort van de Maand-project bestaat al jaren, maar in het nieuwe jaar doen de facebookgroep Natuur in Hardenberg en omroep NOOS voor het eerst mee! De volgende soorten komen in 2021 aan de orde:

Januari: Toendrarietgans
Februari: Wulp
Maart: Fazant
April: Groene specht
Mei: Heggemus
Juni: Boomkruiper
Juli: Huiszwaluw
Augustus: Buizerd
September: Holenduif
Oktober: Dodaars
November: Kauw
December: Zwarte mees.

April: Groene specht
Schaterlachend hoor je hem wel eens in open loofbossen, parken of oude houtsingels. De groene specht is een echte lachebek. Maar hoewel je hem regelmatig kunt horen, des te moeilijker hij te zien is. Groene spechten zijn namelijk best schuw en zijn niet vaak in bomen te vinden. In tegenstelling tot andere spechten brengt hij een groot deel van de tijd door op de grond op zoek naar mieren. Met zijn lange tong lepelt hij de mieren als het ware uit hun nest. De uitwerpselen worden hierdoor ook vaak teruggevonden bij mierenhopen. Het is dan zelfs nog mogelijk om de mieren erin te herkennen. Aangezien groene spechten overwegend leven van deze insecten zijn ze erg vatbaar voor winters met veel sneeuw. Insecten zijn dan namelijk moeilijk te vinden. 


Groene spechten zijn, zoals de naam het al aangeeft, overwegend groen gekleurd en hebben een rode pet, zwart masker en lichtere buik en borst. Mannetjes en vrouwtjes groene spechten lijken bijna exact op elkaar afgezien van de vlek onder het oog. Deze vlek is bij mannetjes rood terwijl die bij vrouwtjes zwart is. Jonge groene spechten zijn duidelijk te onderscheiden van de volwassen exemplaren. De vliegensvlugge jongen hebben namelijk over hun hele lichaam vlekken die de volwassenen niet hebben.
Hoewel de groene spechten voornamelijk de grote landbouwgebieden mijden, kun je ze wel vlak bij huis of in een park vinden. Dus word je opeens uitgelachen zonder dat er iemand in de buurt is? Dan is het vast de groene specht.

Tekst: Thirza Wesselink
Foto: Ron Goosselink