logo
Openingstijden
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag 13:00 - 17:00 uur
zaterdag en zondag 13:00 - 16:00 uur

Soort van de maand

Wat staat er in augustus centraal?
Lees verder >>>


foto: Ron Goosselink

logo
Openingstijden
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag 13:00 - 17:00 uur
zaterdag en zondag 13:00 - 16:00 uur

Vogels

Gedurende 2021 wordt er elke maand een vogelsoort uit de gemeente Hardenberg in het zonnetje gezet. Op deze website en op floraenfaunahardenberg.nl (van IVN Hardenberg-Gramsbergen) wordt deze dan vermeld.  

Het Soort van de Maand-project bestaat al jaren, maar in het nieuwe jaar doen de facebookgroep Natuur in Hardenberg en omroep NOOS voor het eerst mee! De volgende soorten komen in 2021 aan de orde:

Januari: Toendrarietgans
Februari: Wulp
Maart: Fazant
April: Groene specht
Mei: Heggenmus
Juni: Boomkruiper
Juli: Huiszwaluw
Augustus: Buizerd
September: Holenduif
Oktober: Dodaars
November: Kauw
December: Zwarte mees.

Augustus - buizerd
De buizerd Buteo buteo is waarschijnlijk de meest waargenomen roofvogelsoort in Nederland. Het is in ieder geval de meest makkelijke om jaarrond waar te nemen, want waar bij sommige vogels gesproken wordt van een verborgen levenswijze geldt voor de buizerd het tegenovergestelde. Langs elke snel- of autoweg kan je ze wel zien zitten op een paal, hek of andere uitkijkpost. 

Diezelfde uitkijkpost die ze gebruiken om te rusten, dient vaak ook meteen als uitvalsbasis voor de jacht. Buizerds zijn vrij luie roofvogels, die liever rustig wachten tot er een muis voorbij draaft dan er actief achteraan te vliegen. Daarom zie je ze dan ook regelmatig op een grasveld als een kip rondscharrelen in de hoop dat ze zonder al te veel moeite een prooi tegen het lijf lopen.

Als ze dan toch het luchtruim kiezen en in familiegroepen of op trek te zien zijn als ze op de thermiek omhoog cirkelen, is het een prachtig en indrukwekkend gezicht. Dezelfde roofvogel die net kippig een regenworm naar binnen werkte, lijkt nu ineens de koning van het bos met een spanwijdte van meer dan een meter zwevend over de boomtoppen.


Tekst: Sylvia de Vries
Foto: Ron Goosselink