logo
Openingstijden
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag 10:00 - 17:00 uur
zaterdag en zondag 13:00 - 16:00 uur

Soort van de maand

Gedurende 2022 wordt er elke maand een dier, plant of paddenstoel uit de gemeente Hardenberg in het zonnetje gezet. Op deze website en op www.floraenfaunahardenberg.nl (van IVN Hardenberg-Gramsbergen) wordt deze dan vermeld.  

Het soort van de maand-project is tot stand gekomen met medewerking van de facebookgroep Natuur in Hardenberg en omroep NOOS. In januari bijt de torenvalk het spits af. 

Torenvalk
Het is weer die tijd van het jaar. En dan bedoelen we niet de tijd van goede voornemens, maar die van het gemakkelijk vogels kijken. De bomen zijn kaal, de akkers zijn kaal en een buizerd springt in het oog in het voor nu nog verder lege landschap. Dit geldt speciaal voor roofvogels, die zwevend, biddend of op een paal zittend een groot deel van hun tijd doorbrengen. Een buizerd of havik voegt dan wel niet veel kleur toe, maar zoals de leeuw koning van de savanne is, zijn roofvogels de heersers van het luchtruim. Een blauwe kiekendief man met zijn stralend witte onderkant en grijze bovenkant trekt de aandacht en is net als het slanke silhouet van een jagende torenvalk tegen een onstuimige, grijze lucht, een welkome afwisseling in het toch wat trieste, winterse landschap.

Deze winter lijkt helaas een slecht muizenjaar, waardoor ook muizenetende roofvogels, waaronder de torenvalk, in kleinere aantallen voorkomen. Des te meer reden om goed op te letten dus. Vrouwen zijn bij torenvalken minder opvallend dan mannen, maar eigenlijk hoef je de kleuren niet goed te zien, om vast te kunnen stellen dat je met een torenvalk te maken hebt. Met hun engelachtig gespreide vleugels, terwijl ze in vlucht de kop doodstil houden geconcentreerd zoekend naar een onoplettend en smakelijk muisje, zijn ze goed te herkennen. Andere kleine valken scheren eerder achter vogels aan of zijn nu nog in Afrika. Torenvalken broeden oorspronkelijk in oude (kraaien)nesten, maar in Nederland vind je ze tegenwoordig vooral in speciaal voor hen bedoelde nestkasten. De torenvalk heeft het niet makkelijk; zoals voor veel vogels van halfopen landschappen lijkt er steeds iets minder plek voor ze te zijn in ons intensief gebruikte land. Gelukkig betekent een nestkast weer een potentiële woonplek voor de torenvalk en als in het voorjaar naast de temperatuur ook de muizen toenemen, zien ze wellicht een goed broedseizoen tegemoet.

Tekst: Sylvia de Vries
Foto: Ron Goosselink