logo
Openingstijden
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag 10:00 - 17:00 uur
zaterdag en zondag 13:00 - 16:00 uur

Soort van de maand

Wat staat er in juni centraal?
Lees verder >>>


foto: Ron Goosselink

logo
Openingstijden
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag 10:00 - 17:00 uur
zaterdag en zondag 13:00 - 16:00 uur

Soort van de maand

Gedurende 2022 wordt er elke maand een dier, plant of paddenstoel uit de gemeente Hardenberg in het zonnetje gezet. Op deze website en op de FB-pagina van Natuur in Hardenberg wordt deze dan vermeld (www.facebook.com/groups/NatuurInHardenberg).

Het soort van de maand-project is tot stand gekomen met medewerking van Natuur in Hardenberg en omroep NOOS. In juni komt de veelbesproken eikenprocessierups aan de orde.  

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is een nachtvlinder die de laatste jaren een flinke opmars heeft gemaakt richting het noorden. De rupsen zijn berucht, omdat de haartjes voor irritatie zorgen. Gepaste afstand houden is dus aan te bevelen. 

De soort maakt spinselnesten in eiken en wanneer de rupsen groot genoeg zijn, gaan ze met z'n allen op pad. Er wordt een lange sliert gevormd doordat ze elkaar één voor één nakruipen (vergelijkbaar met hoe je dat bij mieren ziet). Aan deze 'optocht' dankt de vlinder de Nederlandse naam. Niet alleen de rupsen heten 'eikenprocessierups'; ook voor de volwassen vlinders wordt die naam gebruikt. 

In verscheidene gemeenten wordt de soort fel bestreden en alle middelen worden van de plank gehaald. Of het voor de lange termijn zin heeft, is nog maar de vraag. Bij 'plaagdieren' zou de eerste vraag altijd moeten zijn hoe de soort zo succesvol kon worden. Kijk naar de kilometers aan eikenrijen langs de wegen in de buitengebieden en het laat zich wel raden. Een grotere diversiteit aan struiken, bomen en kruiden langs de binnenwegen zou de balans herstellen en ook een nieuwe kans vormen voor allerlei andere insecten.

Tekst: Julian Overweg
Foto: Ron Goosselink