logo
Openingstijden
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag 10:00 - 17:00 uur
zaterdag en zondag 13:00 - 16:00 uur

Soort van de maand

Wat staat er in september centraal?
Lees verder >>> 


foto: Ron Goosselink

logo
Openingstijden
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag 10:00 - 17:00 uur
zaterdag en zondag 13:00 - 16:00 uur

Soort van de maand

Gedurende 2022 wordt er elke maand een dier, plant of paddenstoel uit de gemeente Hardenberg in het zonnetje gezet. Op deze website en op de FB-pagina van Natuur in Hardenberg wordt deze dan vermeld (www.facebook.com/groups/NatuurInHardenberg).

Het soort van de maand-project is tot stand gekomen met medewerking van Natuur in Hardenberg en omroep NOOS. In september komt de dwergmuis aan de orde.  

Dwergmuis

In Nederland hebben we hele grote zoogdieren, maar ook hele kleine. En het zal vast niet mensen verbazen dat de kleinste een muis is: de dwergmuis! Zoals de naam al zegt, is de dwergmuis niet heel groot. Hij is 5,9 cm groot en weegt maar 7 gram. Hij weegt dus net zo veel als een potlood.

De dwergmuis komt bijna overal voor waar hoog opgaande vegetatie is zoals rietvelden, houtwallen en graanvelden. Als een soort aapje kan hij met zijn staart door de vegetatie klauteren.

Maar hoe vind je zo'n klein muisje? Als onderzoekers de aanwezigheid van dwergmuizen willen vaststellen, gaan ze vaak in de winterperiode op zoek. Men kijkt dan tussen de hoge grassen en riet stengels. Wat ze dan vinden, zijn niet de muizen zelf maar de nesten. Dwergmuizen vlechten namelijk stukken gras in elkaar tot een bolvormig nest dat maximaal een meter boven de grond hangt. Hierin kunnen ze slapen of jongen grootbrengen. In Hardenberg zijn ze aangetroffen in het Vechtpark maar waarschijnlijk zijn ze op veel meer plekken te vinden deze winter. Dus vind je een bolvormig nest in het hoge gras? Geef het door!Tekst: Thirza Wesselink
Foto: Ron Goosselink