logo
Openingstijden
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag 10:00 - 17:00 uur
zaterdag en zondag 13:00 - 16:00 uur

Soort van de maand

Wat staat er in mei centraal?
Lees verder >>> 


foto: Jari Kampjes

logo
Openingstijden
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag 10:00 - 17:00 uur
zaterdag en zondag 13:00 - 16:00 uur

Natuurontdekkisten basisonderwijs

In De Koppel staan verschillende natuurontdekkisten, die gebruikt kunnen worden voor eenvoudig veldwerkonderzoek. Met behulp van lessuggesties, opdrachtenkaarten, loepen, schepnetjes, meetlinten en verrekijkers kunnen kinderen op ontdekkingstocht in de natuur. De kisten worden door kleine groepjes kinderen gebruikt in en nabij De Koppel. Hiervoor is begeleiding vanuit De Koppel mogelijk (op aanvraag), maar u kunt ook zelfstandig met uw leerlingen aan de slag. Benieuwd naar de inhoud van de natuurontdekkisten? Kom dan gerust een keertje langs om de kisten op uw gemak te bekijken.

Wilt u met uw leerlingen gebruik maken van een van onze themakisten? U kunt deze telefonisch via (0523) 27 33 88 of via info@dekoppel.com aanvragen. Let op: uw aanvraag is nog geen reservering. Dit is pas het geval bij telefonische of schriftelijke bevestiging door De Koppel.

De volgende natuurontdekkisten zijn beschikbaar:

Waterdiertjes vangen (voor alle groepen, met begeleiding van De Koppel)
Met schepnetjes en een zoekkaart waterdiertjes vangen in de vijver van De Koppel en proberen op naam te brengen. 


 

Loepenkist (alle groepen) 
In de kist zitten loepjes waarmee kinderen planten en dieren van dichtbij heel goed kunnen bekijken.  

Bomenkist (alle groepen) 
Met de opdrachten uit deze kist bekijken de kinderen de verschillen die er zijn tussen bladeren en gaan ze op zoek naar de boom bij de verschillende bladeren.  

Vlinderverkleedkist (de jongsten)
In deze kist vindt u het verhaal 'Het kwastje van de vlinder'. Om helemaal in het verhaal van de vlinder op te gaan kunnen de kinderen zich verkleden als rups of als vlinder. In het verhaal zitten ook vijf liedjes verwerkt. 

 
 

Kabouterpad (groep 1)
De kinderen krijgen allemaal een kaboutermuts op. Samen gaan zij op zoek naar de tien kabouters in De Koppeltuin. Bij elke kabouter krijgen de kinderen een opdracht, zoals liedjes zingen over een paddestoel, dieren opnoemen die in het water leven, het geluid nadoen van een uil, kikker of muis.

Bodemonderzoek (groep 3)
Planten in de berm (groep 6) 

(Weide)vogelkist (vanaf groep 3)
Buiten worden allerlei opdrachten uitgezet. Zo krijgen kinderen de opdracht het gedrag van een of meer vogels te beschrijven en te verklaren. Ook worden de verschillende soorten veren en hun functie bekeken.     

Korstmossen (groep 6) 
Geel-oranje en grijze kosmossen hebben zo hun favoriete groeiplekken. Ga op onderzoek uit en kijk waar kortsmossen vooral groeien en waarom nu precies daar.  

Muizenkist (vanaf groep 4, met begeleiding van De Koppel)
Hierbij proberen de kinderen zelf een muis te vangen met een muizenval (life trap) en onderzoeken welke muis ze hebben gevangen.   
 

Hoe hoog is die boom (groep 7)
Bomen kunnen gigantisch hoog wolrden. Maar hoe hoog eigenlijk? Tien meter, vijtien meter, twintig meter? Met een  boommeter en wat rekenen weet je het.   

Wilt u met uw leerlingen gebruik maken van een van onze themakisten? U kunt deze telefonisch via telefoonnummer (0523) 27 33 88 of via info@dekoppel.com aanvragen. Let op: uw aanvraag is nog geen reservering. Dit is pas het geval bij telefonische of schriftelijke bevestiging door De Koppel.