logo
Openingstijden
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag 10:00 - 17:00 uur
zaterdag en zondag 13:00 - 16:00 uur

Soort van de maand

Wat staat er in maart centraal?
Lees verder >>> 


foto: Ron Goosselink

logo
Openingstijden
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag 10:00 - 17:00 uur
zaterdag en zondag 13:00 - 16:00 uur

Hoe gaat het met het 1000-soortenjaar Vechtpark?

Gedurende 2019 organiseerden IVN Hardenberg-Gramsbergen en De Koppel een 1000-soortenjaar in Vechtpark Hardenberg. Wat is daar de stand van zaken van?

Het is al bijna eind januari, tijd om terug te kijken op 2019. Is het doel, 1000 verschillende soorten waarnemen in het Vechtpark Hardenberg, behaald? Het was even spannend, maar in december is deze mijlpaal toch bereikt!

De lijst van ruim 1000 soorten bevat een aantal bijzondere waarnemingen. Zo werd afgelopen jaar een aantal zeldzame vogelsoorten als de Temmincks Strandloper, Roodkeelpieper en Zwartkopmeeuw genoteerd.
Ook bij de insecten doken verrassingen op. De Zuidelijke keizerlibel, Bandheidelibel en Bruine korenbout waren de toppers van de libellenlijst met een totaal van 25 soorten. In de nachtelijke uurtjes werden zo’n 200 nachtvlindersoorten gevonden, waaronder de Tandjesuil, Zenegroenbladroller en Spinaziemot (foto: Julian Overweg). De waarneming van die laatste soort, een zeer zeldzame trekvlinder uit het Middellandse Zeegebied, zorgde voor een feestje bij de aanwezige nachtvlinderaars. Het lijkt hier om de eerste waarneming binnen de provincie Overijssel én de 11e van Nederland te gaan.



Naast fauna werd er bijzondere flora in het Vechtpark aangetroffen. Denk hierbij aan onder andere Slangenlook, Harige ratelaar en de Bonte wikke.
De soortenlijst van Vechtpark Hardenberg (https://ivnhardenberg.waarneming.nl/gebied/species_list/599826?g=0) bevat op dit moment 1347 soorten waarbij het jaar 2019 goed was voor maar liefst 527 nieuwe soorten.

Betekent het afsluiten van het 1000-soortenjaar dat de telling stopt? Nee. Het doorgeven van waarnemingen in het Vechtpark en alle andere locaties in de gemeente blijft van belang voor het vergroten van de kennis over de biodiversiteit. Zonder deze gegevens is immers niet vast te stellen of het al dan niet goed gaat met bepaalde soorten. Daarom moedigen De Koppel en IVN Hardenberg-Gramsbergen het via http://waarneming.nl/ doorgeven van waarnemingen aan.

Via deze weg is een bedankje op zijn plaats voor de Nederlandse Malacologische Vereniging, diverse IVN-werkgroepen (Paddenstoelen, Planten en Nachtvlinders) en alle andere vrijwilligers die betrokken waren bij de inventarisaties en/of organisatorische bezigheden rond het project. Zonder hen zou het niet gelukt zijn!