logo
Openingstijden
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag 10:00 - 17:00 uur
zaterdag en zondag 13:00 - 16:00 uur

Soort van de maand

Wat staat er in mei centraal?
Lees verder >>> 


foto: Jari Kampjes

logo
Openingstijden
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag 10:00 - 17:00 uur
zaterdag en zondag 13:00 - 16:00 uur

Themakisten voortgezet onderwijs

In De Koppel vindt u voor het voortgezet onderwijs een groot aantal interessante themakisten, die geschikt zijn voor een (veldwerk)practicum in en nabij De Koppel.
Wilt u met uw leerlingen gebruik maken van een van onze themakisten? U kunt deze telefonisch via (0523) 27 33 88 of via info@dekoppel.com aanvragen. Let op: uw aanvraag is nog geen reservering. Dit is pas het geval bij telefonische of schriftelijke bevestiging door De Koppel.

De volgende themakisten zijn beschikbaar:

Planten in de berm

Korstmossen  
Geel-oranje of grijze korstmossen, ze hebben zo hun eigen favoriete groeiplekken. Ga op onderzoek uit en kijk waar korstmossen vooral groeien en waarom nu precies daar.

Muizenkist
Hierbij proberen de kinderen zelf een levende muis te vangen met een muizenval (life trap) en onderzoeken ze welke muis ze hebben gevangen.   
 


Leren van buiten


Bodemdiertjesonderzoek 
Als je goed kijkt, zie je dat het onder stenen, op bomen en in dood hout krioelt van de kleine beestjes. Bekijk ze eens met de loep en probeer met de zoekkaart de naam van de beestjes te vinden. Hoe bewegen ze zich voort? En hoeveel poten hebben ze?  

Waterdiertjes vangen (met begeleiding van De Koppel)
Met schepnetjes en een zoekkaart waterdiertjes vangen in de vijver van De Koppel en proberen ze allemaal een naam te geven. (Weide)vogelkist (alle leeftijden)
Buiten worden allerlei opdrachten uitgezet. Zo krijgen kinderen de opdracht het gedrag van een of meer vogels te beschrijven en te verklaren. Ook worden de verschillende soorten veren en hun functie bekeken.   

Humusproef 
Door te wegen en water te verdampen ontdek je hoeveel water en hoeveel humus er in de grond zit.  

Waterkwaliteitsonderzoek  
Hoe gezond is de vijver of sloot bij jou in de buurt? Door te onderzoeken welke waterdiertjes in het water leven, welke planten er groeien en door verschillende waterproefjes te doen kom je er achter hoe goed de waterkwaliteit is.   

Bomenkist 
Met de opdrachten uit deze kist bekijken de kinderen de verschillen die er zijn tussen bladeren en gaan ze op zoek naar de boom bij de verschillende bladeren.