logo
Openingstijden
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag 10:00 - 17:00 uur
zaterdag en zondag 13:00 - 16:00 uur

Soort van de maand

Wat staat er in mei centraal?
Lees verder >>> 


foto: Jari Kampjes

logo
Openingstijden
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag 10:00 - 17:00 uur
zaterdag en zondag 13:00 - 16:00 uur

Koppeltuinen

Achter De Koppel, in de uiterwaarden van de Vecht, liggen de Koppeltuinen. Op dit bijna drie hectare grote terrein maakt de bezoeker kennis met het Vechtdal ‘in het klein’.

Blotevoetenpad en waterspeelplaats
Sinds juni 2018 is in de Koppeltuinen een spannend blotevoetenpad met waterspeelplek te vinden. Schoenen uit en gaan! Pomp zelf het water op met een van beide pompen en volg het pad (ca. 60 m lang).
Voel water, zand, gras, steen en hout onder je voeten. Klim en klauter tot aan de vijver en neem plaats op de troon.
Ook kinderen in een rolstoel kunnen water pompen en een spannende brug oversteken!

Het blotevoetenpad is vrij toegankelijk.
Het is gerealiseerd door de gemeente Hardenberg, met een bijdrage van Ruimte voor de Vecht. Het ontwerp is van Ity Busstra en gebouwd door Anno2000 en Veltink bestratingen.
De waterspeelplaats en het blotevoetenpad zijn onderdeel van het Tientorenplan.De Koppeltuinen algemeen
Vanaf het erf van De Koppel wandelt de bezoeker over het betonpad langs de bloemrijke graslanden. In de graslanden ligt een grote vijver met vuurplaats.
Halverwege de tuin voert het pad rechtdoor naar de moestuinen en het bijen- en insectenhotel. Rechts daalt het af naar de maten, met een kleine meander die aansluit op de Vecht en plasdras gebied. Het is overal toegestaan het pad te verlaten en te struinen.


foto: Ton van Vliet

Zo laat de tuin op kleine schaal de verschillende landschapstypen in de uiterwaarden van de Vecht zien en beleven. Omdat de tuin in 2014 is ingericht, moeten de bloemrijke graslanden en het plas-drasgebied nog tot ontwikkeling komen. Voor de kenners: het natuurdoeltype voor de graslanden is droog schraal grasland.
Soorten die we hopen aan te treffen binnen een paar jaar zijn bijvoorbeeld de steenanjer en de lange ereprijs. De dijk is ingezaaid met gras voor de stevigheid als waterkering.

De tuin biedt beleving van alle elementen: aarde, water, lucht en vuur. Het is de basis voor activiteiten zoals waterdiertjes zoeken, speurtochten, lessen, voorstellingen en kampvuur maken. Jong en oud mag hier weer kind zijn.


Foto: Ton van Vliet

De tuin is ontworpen door Carmela Bogman en ingericht door de gemeente Hardenberg en het waterschap Vechtstromen als project binnen het Vechtpark Hardenberg. Het onderhoud wordt verricht door vrijwilligers van De Koppel, het IVN, Staatsbosbeheer en studenten van de Groene Welle.

De tuin is eigendom van Staatsbosbeheer en hoort bij NAC De Koppel. Tijdens openingsuren is de tuin vrij toegankelijk voor wandelaars. Gebruik van de tuin voor activiteiten kan in overleg met De Koppel.

Moestuinen
Vanaf voorjaar 2015 kan er biologisch getuinierd worden in de Koppeltuin. Belangstellenden hiervoor kunnen zich bij De Koppel melden.  

Heemtuin
Een werkgroep van het IVN verkent de mogelijkheden voor een heemtuin.

Bijenstal en insectenhotel
Van talloze soorten insecten is iets bekend,maar nog lang niet alles. De levenswijze is vaak gecompliceerd en telkens anders. Om ze beter te leren kennen, is kijken hoe ze zich gedragen een heel goed eerste begin. Waar kan dit beter dan op de plaats waar ze wonen. Daarom wordt in de Koppeltuin een bijenstal gebouwd door de Bijenhoudersvereniging Hardenberg.  

Naast de stal voor de volkeren komt er ook een insectenhotel. Sommige alleen- wonende bijen, zandbijen, maken een holletje in de grond. Andere bijen bewonen holle braamstengels, holle rietstengels, gangen in hout of gangen onder een tegel. Er zijn ook soorten die de gaatjes in het hout behangen met blaadjes. Deze bijen worden wel behangersbijen genoemd. Wolbijen gebruiken voor het bedekken van de wanden plantenwol. Weer andere bijen plakken de gang dicht met klei, terwijl weer andere daar hars voor gebruiken.
Ook de wijze van stuifmeel verzamelen verschilt per soort, maar allemaal dragen ze door hun activiteiten bij aan het bestuiven van bloemen en zijn daarom erg belangrijk
Hopelijk zullen veel solitaire bijen, maar  ook hommels en wespen gebruik maken van het hotel. Wil je thuis insecten een handje helpen, dan volstaat een zeer eenvoudige behuizing in de vorm van stukjes holle stengel, gaatjes in een boomstam, gaatjes in steen, in keramiek uitgevoerde hotels, enz. Op internet zijn talloze voorbeelden  en soms heel fraaie bouwsels te vinden.

Vrijwilligers
Vrijwilligers die op welk wijze dan ook willen helpen in de tuin zijn van harte welkom. Neem contact op met Immy van Huizen van De Koppel.

Ooievaarspaal en broeihopen
Achter in de tuin is de ooievaarspaal geplaatst die ook in de oude tuin stond. De nestgelegenheid is gemaakt op een oude elektriciteitspaal, daarom is een tweede gelijksoortige paal ernaast gezet: een kleine folly.
Naast de palen zijn broeihopen gemaakt van stobben en takken uit het terrein. Deze dienen als schuil- en broedplaats voor bijvoorbeeld vogels, insecten, egels, muizen en hopelijk ringslangen.

Links
www.carmelabogman.nl
www.vechtparkhardenberg.nl


de opening van de Koppeltuin op 21 augustus 2014


een superleuke plek voor een kindermiddag