logo
Openingstijden
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag 10:00 - 17:00 uur
zaterdag en zondag 13:00 - 16:00 uur

Soort van de maand

Wat staat er in juni centraal?
Lees verder >>> 


foto: Ron Goosselink

logo
Openingstijden
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag 10:00 - 17:00 uur
zaterdag en zondag 13:00 - 16:00 uur

Aanbod voor het basisonderwijs

Gezonde schoolpleinen

Buitenspelen is essentieel voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. Juist in een tijd waarin 80 procent van de kinderen onvoldoende beweegt, kan er niet genoeg aandacht naar spelen op het schoolplein uitgaan. Helaas zijn veel schoolpleinen na schooltijd gesloten en vinden kinderen het schoolplein vaak niet uitdagend genoeg.

In opdracht van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap werd het project ‘Gezonde Schoolpleinen’ in gang gezet. Scholen kunnen ondersteuning krijgen bij het realiseren van een Gezond Schoolplein! Een Gezond Schoolplein geeft kinderen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs de ruimte om te bewegen en te spelen in een uitdagende, groene en rookvrije omgeving. Tijdens én na schooltijd. 

Algemene info en provinciale regeling voor BO: https://www.natuurvoorelkaar.nl/project/4/groene-schoolpleinen

Specifieke/aanvullende regeling voor Hardenberg, voor BO en VO: https://www.hardenberg.nl/gezondeschoolpleinen

Voor vragen kan men terecht bij De Koppel via info@dekoppel.com of bij gezondeschoolpleinen@hardenberg.nl.

Varend Klaslokaal

Een bijzondere les wordt het als je op ontdekkingsreis gaat op een historisch schip: de zomp. Op deze replica van een oude platbodemboot kun je een vaartocht maken over de Vecht van 2 uur. Dit kan op maandagen of vrijdagen gedurende het vaarseizoen (april - oktober).
Zie de flyer voor meer informatie >>>
 

OBS De Regenboog Slagharen

OBS De Regenboog heeft met het voorstel 'Ontdek je omgeving met multimedia' de kindergemeenteraad in Hardenberg gewonnen. Door middel van een kist met spullen kunnen kinderen opdrachten uitvoeren in de natuur of in hun eigen omgeving. De kist komt t.z.t. bij De Koppel te staan, waarna deze geleend kan worden. Lees verder >>>

Bezoek onze expositie

Gedurende het schooljaar staan regelmatig nieuwe exposities opgesteld in De Koppel. De exposities zijn vaak zo gekozen, dat deze interessant zijn voor kinderen van het basisonderwijs. Zodra wij een nieuwe expositie hebben opgesteld ontvangen alle scholen in Hardenberg een uitnodiging voor een educatief bezoek. De leerlingen worden begeleid door medewerkers, vrijwilligers of stagiaires van De Koppel. Daarnaast dient u zelf nog voor een passend aantal begeleiders te zorgen. De tijdsduur en de exacte invulling van het programma wisselt en staat in de uitnodiging vermeld. De kosten bedragen € 15,-- per groep.  

Aanbod afgestemd op uw wensen

Het is altijd mogelijk om met de klas een bezoek te brengen aan De Koppel.
Het programma stellen we dan in overleg met u samen. Zowel binnen- als buitenlessen zijn mogelijk. In De Koppel staan verschillende natuurontdekkisten, die gebruikt kunnen worden voor eenvoudig veldwerkonderzoek. Met behulp van lessuggesties, opdrachtenkaarten, loepen, schepnetjes, meetlinten en verrekijkers kunnen kinderen meer te weten komen over bijvoorbeeld bomen, water, bodemleven of vogels. Benieuwd naar de inhoud van de natuurontdekkisten? Kom dan gerust een keertje langs om de kisten op uw gemak  te bekijken. Of kijk hier om een indruk van de kisten, de inhoud en de mogelijkheden te krijgen. 

Wilt u met uw leerlingen gebruik maken van een van deze natuurontdekkisten? Dit kan telefonisch via 0523-273388 of per mail info@dekoppel.com. Let op: uw aanvraag is nog geen reservering. Dit is pas het geval bij telefonische of schriftelijke bevestiging door De Koppel.

 

Leskisten van Natuur en Milieu Overijssel

De gemeente Hardenberg is aangesloten bij het Natuur en Milieu Educatie-netwerk van Natuur en Milieu Overijssel (NMO). Hierdoor kunnen alle scholen van de gemeente Hardenberg gratis gebruik maken van de leskisten van NMO. Kijk op https://www.natuurenmilieuoverijssel.nl voor meer informatie. Het bestellen (huren) van een leskist gaat via De Koppel. Heeft u een leskist besteld, dan zorgt De Koppel ervoor dat uw bestelde leskisten aan school worden afgeleverd en weer opgehaald.

Spreekbeurten

Wil je een spreekbeurt houden over de natuur, dan kun je die bijzonder maken door bij De Koppel naar materialen te vragen. Wat is zoal mogelijk?
Uilen: opgezette uil (de borg hiervoor is € 15,--), uilenbal, een speciale zoekkaart, boek over uilen, kaart uit de Natuurdatabank.
Vlinders: lade met opgezette vlinders, zoekkaart, diverse boeken over vlinders, foto's (kunnen dan gemaild worden), kaart uit Natuurdatabank. 
Ecologische voetafdruk: glazen vaas met wereldbollen, een overzicht van wat inwoners per land aan aardoppervlak gebruiken.

Nieuw

Educatief spel  lees meer >>>

Tijdelijke activiteiten

Scholenaanbod 2023-2024.pdf

Tot eind december 2024 is de expositie 'Klimaat in je straat' te zien, over klimaatverandering. Alle groepen 7 en 8 in de gemeenten Hardenberg, Ommen e.o. worden hiervoor uitgenodigd. Lees verder >>>