logo
Openingstijden
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag 10:00 - 17:00 uur
zaterdag en zondag 13:00 - 16:00 uur

Soort van de maand

Wat staat er in februari centraal?
Lees verder >>> 


foto: Jari Kampjes

logo
Openingstijden
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag 10:00 - 17:00 uur
zaterdag en zondag 13:00 - 16:00 uur

Soort van de maand

Gedurende 2023 wordt er elke maand een dier, plant of paddenstoel uit de gemeente Hardenberg in het zonnetje gezet. Op deze website en op de FB-pagina van Natuur in Hardenberg wordt deze dan vermeld (www.facebook.com/groups/NatuurInHardenberg).

Het soort van de maand-project is tot stand gekomen met medewerking van Natuur in Hardenberg, NICHE, De Toren en omroep NOOS. In februari komt de krokus aan de orde.  

Krokus
In het voorjaar poppen ze overal omhoog, krokussen! Als echte inluider van de lente zijn deze knolgewassen erg belangrijk voor de vroege bijen en hommels. Het aanbod aan bloeiende planten is zo vroeg in het voorjaar niet groot. Daarom helpt elk klein beetje. De meeste krokussen bloeien in februari en maart, maar door het warme najaar kan het goed voorkomen dat je ze nu ook al ziet bloeien. Geel, paars, lila, wit, wit met paarse strepen en ga zo qua kleuren maar door. Ook in de vorm van de bloemblaadjes zit verschil.

Dus wat is nou een krokus? “Krokus” is eigenlijk een verzamelnaam voor ongeveer 90 verschillende soorten krokussen. Van oorsprong komen ze vooral uit de bergen rond de Middellandse Zee zoals de Balkan en Klein Azië. Vanaf de 16de eeuw werden stinsenplanten populair in Nederland. Bol-, knol- en wortelgewassen uit het buitenland of andere plekken in Nederland werden toentertijd aangeplant op buitenplaatsen, rondom kastelen en landhuizen. Krokussen zoals de bonte krokus en boerenkrokus vielen hier ook onder. Vervolgens zijn deze stinsenplanten verwilderd en zich uit gaan breiden. Op verschillende plekken staan de krokussen nog terwijl het landhuis waar ze bij hoorden, is verdwenen.

Tegenwoordig is het een plant die vaak in tuinen geplant wordt, her en der verwilderd of in combinatie met bloemenweide wordt aangelegd. Als vroege bloeier trappen de krokussen de lente af en neemt de bloemenweide de rest van het jaar de voedselproductie voor bijen over. 
Zo is er altijd wat te zoemen voor de bijen. Of de krokussen nu in bloei staan of niet. Tekst: Thirza Wesselink
Foto: Jari Kampjes